Το COSMOGYM μέλος του GREEN SPORTS LEAGUE.

Το COSMOGYM μέλος του GREEN SPORTS LEAGUE.

“Άστα να ΤΡΕΞΟΥΝ & να ΠΑΙΞΟΥΝ ξανά, για καλό σκοπό”

“Το Cosmogym Festival – Contest γίνεται πράσινο”

      

To COSMOGYM Festival – Contest​ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ με δύο προγράμματα:

Ο αθλητισμός και το περιβάλλον είναι στενά συνδεδεμένες έννοιες. Η ανάγκη για έναν υγιή πλανήτη μας ενώνει όλους όπως ο αθλητισμός.

1/ Από φέτος, η διοργάνωσή μας υιοθετεί φιλικές προς το περιβάλλον και την κοινωνία πρακτικές όπως η λειτουργία ενός συστήματος ανακύκλωσης, με στόχο να περιορίσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να ευαισθητοποιήσει περιβαλλοντικά την Ελληνική και διεθνή κοινότητα της γυμναστικής. Για το λόγο αυτό, συνεργαζόμαστε με το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 2004 + μία οργάνωση που δραστηριοποιείται διεθνώς στο χώρο του αθλητισμού και του περιβάλλοντος.

2/ Παράλληλα, εφαρμόζουμε την πρωτοβουλία συλλογής ελαφρώς χρησιμοποιημένων αθλητικών παπουτσιών και αθλητικού ρουχισμού “ΑΣΤΑ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ” προκειμένου να προωθήσουμε τις δωρεές σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.

Με τις δράσεις αυτές, το COSMOGYM εντάσσεται ως μέλος στο πρόγραμμα GREEN SPORTS LEAGUE.

To Cosmogym Festival – Contest​ γίνεται ΠΡΑΣΙΝΟ..
..Μαζί Προστατεύουμε το περιβάλλον

Απλοί τρόποι για να προστατέψουμε το περιβάλλον για να χαιρόμαστε τον αθλητισμό

1. Περιορισμός Απορριμμάτων
– Μείωση: Μειώστε την ποσότητα και τον όγκο των απορριμμάτων σας. Αποφύγετε προϊόντα με υπερβολική συσκευασία που καταλήγει στα απορρίμματα.

– Επαναχρησιμοποίηση: Επιλέξτε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες, ή συσκευασίες κατασκευασμένες από ανακυκλωμένα υλικά. Αποφύγετε τη χρήση πλαστικής σακούλας, χρησιμοποιώντας πάνινες ή επαναχρησιμοποιούμενες.

– Ανακύκλωση: Διαχωρίστε τα ανακυκλώσιμα υλικά όπως το χαρτί, το αλουμίνιο, το πλαστικό, το γυαλί, και διαθέστε τα στους κατάλληλα σηματοδοτημένους κάδους όπου είναι δυνατό. Επιλέξτε ανακυκλωμένα προϊόντα στα ψώνια σας.

– Κρατήστε τα απορρίμματά σας και διαθέστε τα στο κοντινότερο κάδο.

– Ανακυκλώστε τα πλαστικά μπουκάλια, αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την χρήση τους. Προτιμήστε μπουκάλια νερού τα οποία μπορείτε να ξαναγεμίζετε.

Το καλοκαίρι έφτασε! Μην πετάτε τίποτα στη θάλασσα ή στην παραλία.

2. Μειώστε την κατανάλωση νερού
Το 75% της οικιακής χρήσης νερού καταναλώνεται στο μπάνιο, ενώ χρησιμοποιούμε 40%
περισσότερο νερό από ότι χρειαζόμαστε

Μην σπαταλάτε νερό αφήνοντας το νερό της βρύσης να τρέχει όταν είστε στο μπάνιο, ή βουρτσίζετε τα δόντια σας

3. Επιλέξτε τον τρόπο μετακίνησής σας
– Αν είναι δυνατό περπατήστε ή χρησιμοποιείστε ένα ποδήλατο
– Επιλέξτε τη μέθοδο της συν-επιβίβασης σε αυτοκίνητο με άλλες αθλήτριες – συμμετέχοντες ελαττώνοντας τις άσκοπες διαδρομές
– Συμβάλλετε στον περιορισμό και στην αποτροπή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και στον περιορισμό της χρήσης ενέργειας χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς (όπως λεωφορεία, μετρό και τραμ) από και προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Προστατέψτε το κλίμα του πλανήτη

4. Μείωση χρήσης ενέργειας
– Χρησιμοποιείστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για το φορητό σας ηχοσύστημα και αποφύγετε τις μπαταρίες που περιέχουν κάδμιο ή υδράργυρο
– Θυμηθείτε να απενεργοποιείτε τις ηλεκτρικές σας συσκευές όταν δεν τις χρειάζεστε
– Μάθετε να αναζητάτε και αναγνωρίζετε τις οικολογικές σημάνσεις των προϊόντων και τα σύμβολα εξοικονόμησης ενέργειας
– Θυμηθείτε μετά τη φόρτιση του τηλεφώνου σας να αφαιρείτε τον φορτιστή από την πρίζα
– Ενημερώστε και προτρέψτε τις συναθλήτριές σας, την αθλητική σας ομάδα, τους φίλους και τους συγγενείς σας να αποκτήσουν και αυτοί φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μας, αφήνοντας μόνο τα ίχνη μας στο περιβάλλον

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ
«ΑΣΤΑ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΞΑΝΑ»

Στο πλαίσιο του Cosmogym Festival – Contest​, όλοι μαζί υιοθετούμε και συνεισφέρουμε στο πρόγραμμα συλλογής και επαναχρησιμοποίησης αθλητικών παπουτσιών και αθλητικού ρουχισμού «ΑΣΤΑ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΞΑΝΑ» της οργάνωσης Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+.
Το πρόγραμμα φέρει την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ).

Είναι μία πρωτοβουλία συγκέντρωσης χρησιμοποιημένων αθλητικών παπουτσιών και αθλητικού ρουχισμού (φόρμες, μπλουζάκια, κάλτσες) προωθώντας τα για επαναχρησιμοποίηση με κύριους αποδέκτες κοινωνικές δομές δήμων (κοινωνικές ιματιοθήκες, κοινωνικά παντοπωλεία) της χώρας τους αλλά και δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Η Α.Π.Ε. Γιτάνη και το Cosmogym Festival – Contest, καλεί όλες τις ομάδες, τις αθλήτριες, τους συνοδούς και τους θεατές και ανεξαρτήτως ηλικίας να συμμετέχουν στη δράση φέρνοντας και προσφέροντας κατά τη διάρκεια των αγώνων σε σηματοδοτημένο σημείο συλλογής εντός του σταδίου αθλητικά παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά) ανεξάρτητα από το μέγεθος και αθλητικό ρουχισμό (φόρμες, μπλουζάκια, κάλτσες).

Η αθλητική κοινότητα της Ελλάδας όλο αυτό τον καιρό έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της ανακούφισης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Το COSMOGYM είναι κοντά στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη στην Ελλάδα. Ας συμμετέχουμε όλες κι όλοι με αυτή την απλή κι ανέξοδη χειρονομία. Στο COSMOGYM Festival – Contest υιοθετούμε το σύνθημα! «ΑΣΤΑ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΞΑΝΑ»

To COSMOGYM είναι ένα αθλητικό – καλλιτεχνικό γεγονός το οποίο συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος με το πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διοργάνωσης. Ταυτόχρονα παρακινεί τους συμμετέχοντες να λάβουν δράση για την προστασία του περιβάλλοντος.

To Cosmogym Festival – Contest έχει ενταχθεί στο δίκτυο φιλικών προς το περιβάλλον αθλητικών διοργανώσεων “Green Sports League”.
Όλες οι δράσεις και και το πρόγραμμα της διοργάνωσης είναι διαθέσιμα στο www.cosmogym.gr

Η ιδέα της πρωτοβουλίας του προγράμματος «ΑΣΤΑ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΞΑΝΑ» μέσω της οποίας μόνο το 2016 συλλέχθηκαν και προωθήθηκαν περίπου 2500 ζευγάρια παπούτσια- στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν έχουν όλοι την ίδια δυνατότητα να αγοράσουν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, όμως όλοι έχουν ίσα δικαιώματα στην άθληση. Οι συλλεγόμενες ποσότητες αθλητικών παπουτσιών και αθλητικού ρουχισμού προέρχονται κυρίως από μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, σχολεία κι επιχειρήσεις, καθιστώντας τη δράση θεσμό. Έτσι λοιπόν ζευγάρια και ρούχα που βρίσκονται ξεχασμένα σε κάποιο κουτί ή σε κάποιο ράφι στο σπίτι επαναχρησιμοποιούνται από συνανθρώπους μας, οι οποίοι τα χρειάζονται όχι μόνο για να αθληθούν, αλλά και στην καθημερινότητά τους. Η ανάγκη για παπούτσια είναι τεράστια.

Aθλήτριες, καλλιτέχνες, γονείς και θεατές απολαύστε υπέροχο θέαμα,
και ας συνεισφέρουμε όλοι μαζί για καλό σκοπό.

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν πρέπει να “οδηγήσω” τα αθλητικά μου παπούτσια και αθλητικά μου ρούχα στο «ΑΣΤΑ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΞΑΝΑ»;
Το πρόγραμμα «ΑΣΤΑ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΞΑΝΑ» συλλέγει:
παπούτσια τα οποία ..
• Δεν έχουν τρύπες
• Τα πέλματα δεν έχουν φθαρεί ή ξεκολλήσει
• Δεν έχουν άλλες αισθητικές αλλοιώσεις
αθλητικά ρούχα τα οποία …
• Δεν έχουν τρύπες
• Είναι πλυμένα και διπλωμένα
Συλλέγουμε τα αθλητικά παπούτσια και ρούχα σας , αν πραγματικά:…
• εξακολουθούν να έχουν «ζωή μέσα τους»
• είναι ακόμα σε καλή κατάσταση και μπορείτε να τα αποχωριστείτε
Τα παπούτσια και τα αθλητικά ρούχα σας θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις της Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο όπου και θα γίνει διαλογή βάσει της κατάστασής τους και κατανομή τους ανά μέγεθος. Στη συνέχεια θα συσκευαστούν και θα προωθηθούν στους ενδιαφερόμενους φορείς οι οποίοι τα διαμοιράζουν στους συνανθρώπους μας.
H «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+», είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση/αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που από το 2005 δραστηριοποιείται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στο τομέα της σχέσης αθλητισμού και περιβάλλοντος. Οι δράσεις της προωθούν τους 17 στόχους για την βιώσιμη ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.

Περισσότερα για τη δράση συλλογής κι επαναχρησιμοποίησης αθλητικών παπουτσιών μπορείτε να δείτε στους ακόλουθους συνδέσμους:
http://teamfortheworld.blogspot.gr/

https://www.facebook.com/teamfortheworld1/